Er du vind og skæv i kroppen? Det korte og lidt provokerende svar er ja, selv om et umiddelbart kig på os selv i et spejl, nok får de fleste af os til at tænke, at vores højre og venstre side af kroppen, sådan set ser meget ens ud.
Men hvis du mærker efter i din krop – og tænker efter – så vil det ofte være de samme steder, du får muskelspændinger og ondt.
For mit eget vedkommende er det altid min venstre side, der laver ballade: Venstre hofte, iskiasnerve og musklerne i venstre lår, balle og lænd, som jeg har problemer med.
For år tilbage har jeg haft to knæoperationer i højre knæ, hvilket gør, at jeg aldrig har genvundet samme styrke og styring med mit højre ben og min højre side af kroppen. Så ubevidst har jeg gennem årene lagt vægten på venstre side, når jeg sidder, når jeg går og står. Det skaber slid og ubalance i kroppen.
Jeg ser det også hos mine massagekunder. Der er det ofte også den samme side eller sted på kroppen, der tilbagevendende spænder op.
Traumer ét sted i kroppen skaber ubalancer andre steder
Man kan sige, at det er tidens tand af fysiske og psykiske hændelser i vores liv, der påvirker vores kropsholdning. Er du hulbrystet og kigger ned, eller har du rank ryg og kigger frem? Hviler du altid på den ene balle og ben i forhold til det andet? Er din venstre skulder løftet mere end den højre? Trækker du vejret overfladisk eller har du dybe vejrtrækninger?
Kan man gøre noget ved det? Ja! Er det nemt? Nej! Der er nemlig ingen lette snuptagsløsninger – det er et langt, sejt træk, og så er det alligevel ikke alt af tidens tand, der står til at ændre. Brud og traumer ét sted i kroppen, kan blive en livslang følgesvend og skabe ubalancer andre steder i kroppen.
Læg mærke til din kropsholdning
Første trin er at du begynder at lægge mærke til din kropsholdning gennem hele din dag: Når du sidder, står, går, løber og ligger. Hvor lægger du vægten? Hvor er det du plejer at få ondt?
Hælder du mere til den ene side end den anden, så prøv at flytte balancen i din krop. Du skal have fokus på det over lang tid, og ind i mellem glemmer du det i dagligdagens travlhed. Men hvis du holder fokus på det over tid og træner den ”dovne” side, hvis det fx er et højre-venstre- balanceproblem, så er det rent faktisk muligt at rykke på din krops balance.
Du kan komme et godt stykke vej, men nogle skavanker og ubalancer kan være så indgroede og irreversible, at de ikke sådan lige er til at få bugt med.
Men under alle omstændigheder er det en spændende rejse at gå på opdagelse i din krops balancer og ubalancer. Langsomt kan du opnå en større bevidsthed om, hvad du i dagligdagen kan gøre for at sidde, stå, gå og træne din krop, så den holder lidt bedre, lidt længere og med lidt færre smerter og problemer.
God rejse!