Ondt i knæet er noget rigtig mange mennesker oplever. Typisk under eller efter løbeturen, cykelturen eller efter en omgang i fitnesscentret. Mange er forbi lægen, der enten ordinerer STA – Se Tiden An, eller sender folk videre til ortopædkirurgerne og kikkertundersøgelser. Og her bliver det ofte konstateret, at der ikke er noget i vejen i selve knæet.
Men smerterne er der og er fuldstændig reelle, og det afholder mange fra at dyrke sport : ”Jeg får ondt i knæet, så jeg kan desværre ikke.”
Ondt i knæet kan afhjælpes med japansk trykmassage
Sådan behøver det imidlertid ikke være. For rigtig mange knæsmerter skyldes i virkeligheden spændte lårmuskler og sener. Som triatlet og løber ved jeg det af egen erfaring. Og da jeg tog uddannelsen i japansk trykmassage hos Nobu Igarashi fra Seitai Klinikken, var jeg noget skeptisk, da han sagde, at størstedelen af alle knæproblemer ud fra hans erfaringer kan løses med trykmassagen. Blev den indsigt udbredt, kunne rigtig mange kikkertundersøgelser undgås, inklusiv de risici der er forbundet med det.
At trykmassagen kan noget afgørende i forhold til mange knæproblemer, har jeg selv erfaret. Dels ved de behandlinger jeg selv har fået hos Nobu, og dels nu også ved mit eget arbejde med kombinationen af sportsmassage og japansk trykmassage.
Spændte lårmuskler trækker i hæftningerne og gør ondt i knæet
Men hvorfor er det lige, at spændte lårmuskler og sener kan skabe smerter i knæet? Det er i virkeligheden meget simpelt. For alle vores lårmuskler hæfter omkring vores knæ. Er en muskel spændt, trækker den sig sammen og det giver smerter i både udspring oppe omkring bækkenet og/eller lårbensknoglen. Men det giver også smerter ved hæftningerne nede omkring knæet.
Med trykmassagen trykker og strækker jeg de spændte muskler, og derefter trykker jeg på udspring- og hæftepunkterne for de spændte muskler – og deres nabomuskler. Behandlingen – der ved alvorlige spændinger skal gentages to eller flere gange – løsner op for de spændte muskler og fjerner smerterne.
Så det her er godt nyt til mange af dem, der har oplevelsen af, at de ofte får ondt i knæene, når de har dyrket sport. Det behøver ikke nødvendigvis at være sådan. Og jo, jo, selvfølgelig er der smadrede menisk og knækkede ledbånd og korsbånd, men det er gudskelov i relativt få tilfælde.